wie zoet is krijgt lekkers

roomboter karamel cake

 

 

 

 

Nodig:

  • 2oo gr roomboter
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

voor de karamel:

  • 100 gr suiker
  • 20 gr roomboter
  • snuf zout
  • 90 ml slagroom

Bereiden:

Maak de karamel door de suiker te verwarmen in een steelpan (niet roeren). als de suiker gesmolten is en bruin is geworden voeg de boter en zout toe en roer snel door. Roer daarna de slagroom erdoor (let op, zal spetteren). Blijf roeren tot een mooie karamelsaus is ontstaan.

Mix de boter en de suiker. Voeg dan een voor een de eieren toe. Zeef de bloem en de bakpoeder boven het eimengsel  en spatel door. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en bak voor 60-70 min op 160 graden.

Giet de karamel over de nog warme cake.

 


Eierkoeken

Nodig:

rasp van 1 citroen

2 eieren

100 gr suiker

100 gr bloem

1 tl bakpoeder

1 tl zout

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren met de suiker tot een dik, luchtig beslag.

Spatel de bloem met de bakpoeder en zout erdoor en daarna de citroenrasp.

Schep hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak voor 12 min op 180 graden.


Blondies met appel en karamel

Nodig:

100 gr boter

200 gr suiker

9 el karamel (100 gr suiker, 20 gr roomboter, snuf zout, 90 ml slagroom)

2 eieren geklutst

2 appels (geschild in stukjes)

100 gr witte chocolade

200 gr zelfrijzend bakmeel.

 

Bereiden:

Maak de karamel door de de suiker te smelten in een steelpan, als de suiker gesmolten en bruin is, voeg boter, zout en slagroom toe. Roer goed door, tot een zachte karamelsaus.

Smelt de boter in de pan tot de boter bruin is. voeg dan de suiker en de karamel toe (houd 5 eetlepels over). Laat dit even afkoelen.

Roer de eieren, appels en chocolade door het het karamel-mengsel, roer het zelfrijzend bakmeel erdoor.

 Doe het beslag in een bakblik (bekleed met bakpapier). Roer nog 5 el karamel door de bovenkant (marmeren).

bak 45 min op 160 graden.

 


roomboter -choco- cake

Nodig:
200 gr roomboter
200 gr witte basterd 
4 eieren
200 gr bloem
2 tl bakpoeder 
1 zakje vanillesuiker
1 grote eetl cacaopoeder 
Beetje melk

Bereiden:
Mix de boter en suiker. Voeg een voor een de eieren toe.
Zeef de bloem en bakpoeder boven het eimengsel en spatel erdoor.
Maak een papje van de cacaopoeder en een beetje melk.
Roer dit snel door het mengsel, zodat het niet helemaal mengt
Doe het mengsel in een ingevet bakblik en bak 60-70 min op 170 graden 


pannacotta met nutella

Nodig:

3,5 gelatineblaadjes

500 ml slagroom

1 zakje vanillesuiker 

1/2 vanillestokje 

Flinke eetlepel Nutella 

Chocolade om te schaven

Bereiden:

Verwarm de slagroom met de suiker en vanille.

Week de gelatine in koud water.

Voeg de Nutella toe en laat oplossen in de slagroom.

Voeg de gelatine toe en klop goed door.

Schenk het mengsel in espresso-kopjes, bakjes of timbaaltjes.

Zet minimaal 3 uur in de koelkast.

Decoreer voor het serveren met geschaafde chocolade.


bananenbrood

Nodig:

3 eieren

1 tl zout

2 tl koekkruiden

2 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

1 zakje bakingsoda 

100 gr amandelmeel

3 rijpe bananen 

1 zakje vanille suiker

2 eetl yoghurt

100 gr haverzemelen

50 gram krentjes 

2 appeltjes klein gesneden

Hagelslag

Bereiden:

Prak de bananen en meng met alle ingrediënten. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm. Bestrooi met hagelslag en zet in de oven. Ongeveer 45 min op 180 graden 


chocolade fudge

Nodig

1 blikje gecondenseerde melk

50 gram pure chocolade

zeezout

optioneel: pepernoten/noten/marshmallow 

Bereiden:

Doe de gecondenseerde melk in een steelpannetje. Voeg de chocolade en een snuf zout toe.

Laat de chocolade smelten.

Laat het geheel 10 min doorpruttelen, maar roer goed, zodat het niet aanbrand.

Giet de fudge in een (vierkant)bakblik dat bekleed is met bakpapier. Leg naar keuze iets op de fudge (of laat het zo). Zoals pepernoten, cashewnoten, marshmallow's etc.

Zet het nu voor 4 uur in de koelkast, tot de fudge wat harder (maar nog steeds zacht) is geworden.


kruidnoten (Vegan)

Nodig:

75 gram lichtbruine basterdsuiker

10 gr koek-speculaas kruiden

mespunt zout

150 gr zelfrijzend bakmeel

75 ml koolzaadolie

Bereiden:

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een mooi glad deeg.

Rol er een bal van en wikkel in een stukje huishoudfolie. Leg het 30 min in de koelkast.

haal na 30 min uit de koelkast en maak er mooie kleine balletjes van.

Bak af voor 15 min op 180 graden.


cheesecake 

Nodig

150 gr bastogne koeken

70 gr gesmolten roomboter

300 gr philadelphia roomkaas

200 ml slagroom

125 ml zure room

80 gr suiker

1 zakje klopfix

3 blaadjes gelatine

Bereiden:

Maal de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Duw met de achterkant van een lepel op de bodem van een springvorm bekleed met bakpapier. Zet in de koelkast.

Week de gelatine in een bakje met koud water.

Maak de vulling door de roomkaas, suiker en zure room te kloppen. Verwarm de slagroom handwarm en voeg de gelatine toe, voeg al mixend de slagroom met klopfix toe aan het suiker-roomkaas mengsel.

Wanneer je de cheesecake nog een extra smaakje wil geven, kan je nu bijvoorbeeld 2 eetl. chocoladepasta of karamelpasta toevoegen.

Laat een nacht opstijven in de koelkast.

 


Honeycomb

Nodig:

150 gr suiker

3 el honing

snuf zout

2 zakjes baking soda

Bereiden:

Doe de suiker, honing en zout in een grote pan (het mengsel gaat enorm in volume toenemen!).

Laat smelten en roer niet. Wanneer alles goed is gesmolten en een mooie karamel is geworden, roer de zakjes baking soda toe. Roer goed door met een garde.

schenk in een bakblik/ovenschaal bekleed met bakpapier.

Laat minstens 30 min afkoelen.