een goede start is het halve werk

quiche met rode kool

Nodig: 

1 potje rode kool (350 gr)

10 plakjes bladerdeeg

4 eieren

200 ml slagroom

200 gr feta

handvol noten (naar eigen smaak)

verse tijm en peterselie

2 eetl honing

100 gr bacon (optioneel)

2 eetl paneermeel

 

Bereiden:

Laat de rode kool uitlekken in een vergiet

Laat het bladerdeeg ontdooien

snijd de feta, tijm en peterselie klein.

Bekleed een springvorm of ovenschotel met het bladerdeeg.

Verdeel de paneermeel over de bodem en verdeel daar boven op de rode kool.

Meng de eieren met de room, feta, kruiden en honing en schenk over de rode kool.

Verdeel daarover de bacon en de noten.

Bak op 180 graden voor ongeveer 40 minuten.


geroosterde venkel salade met pecorino en salsa verde

Nodig:

1 venkel

1 rode ui

1 handvol verse kruiden (zoals munt, bieslook, peterselie, salie)

pecorino ongeveer 20-30 gram

1 eetl olijfolie

1/2 eetl appelazijn

1/2 eetl honing

peper/zout

olie om te grillen

 

Bereiden:

Maak de salsa verde door de kruiden grof te snijden en te mengen met de olie, azijn en honing. Breng op smaak met peper en zout en zet even opzij.

Snijd de onderkant van de venkel er af en snijd de venkel in stukken. Pel de ui en snijd in ringen. Doe de venkel en ui in een kom en roer ze om met olijfolie peper en zout.

Maak een grillpan goed heet en rooster de venkel en uien in ongveeer 15 min.

Leg de venkel en ui op een bord, besprenkel met de salsa verde en maak af met stukjes pecorino.


hasselback aardappelen 

Nodig:

1 grote aardappel per persoon

knoflook

100 gr roomboter 

handje verse peterselie en/of bieslook of andere kruiden

 

Bereiden:

Snijd de aardappelen in dunne schijfjes in. Dit gaat het makkelijkste door er twee pollepels naast te leggen, zodat er niet doorheen snijdt.

Smelt de roomboter, voeg de knoflook en kruiden toe.

Leg de aardappelen in een ovenschaal en giet de kruiden-knoflook-boter er overheen.

Zet in de oven voor 40-50 min op 200 graden.


pompoen-zoete aardappel soep

Nodig:

400 gram geschilde pompoen 

2 grote oranje zoete aardappelen 

Groenten bouillon 

1 ui

2 tenen knoflook 

Peper

Zout

1 eetl crèmefraîche 

1/2 tl tijm

1/2 tl rozemarijn 

Bereiden:

fruit de ui en knoflook aan. Voeg daarna de pompen toen en fruit mee. Voeg de kruiden en peper en zout toe.

Schil de aardappelen en voeg toe in blokjes.

Giet de bouillon erbij zodat alles net onder staat.

Laat 15-20 min pruttelen. Pureer met de staafmixer en roer de crèmefraîche erdoor.

 


gepofte zoete aardappel met hollandse garnalen

Nodig:

1 zoete (oranje) aardappel p.p

1 lente ui

Radijsjes

Crèmefraîche

Peper en zout

Dille 

Hollandse garnalen

Bereiden

Olie de aardappel in, prik wat gaatjes meteen vork en wikkel in folie. Doe de aardappel in een ovenschaal en pof in ongeveer 40 min gaar in de oven op 200 graden.

 

Meng de crèmefraîche met dille, peper en zout.

 

Snijd de aardappel open, doe het crèmefraîche mengsel erin. Leg daarop de garnalen en maak af met lente ui en radijs.