stoven in een braadpan of slowcooker

Stoven kan heel goed in een braadpan, maar ik gebruik zelf ook regelmatig mijn Slowcooker.
Je kan elk stoof-recept gebruiken voor je Slowcooker, gebruik dan wel veel minder (bijna geen) vocht er komt tijdens het stoven namelijk ook veel vocht uit vlees en/of groenten en omdat de Slowcooker een gesloten systeem is, komt dat vocht ook weer terecht in het eten.
Is een Slowcooker handig?
Ik zeg met overtuiging JA! Ik gebruik zelf een Crockpot zonder tijdschakelaar, deze heeft 3 standen, LOW, HIGH, WARM. Je snijd het vlees en groenten, legt je kruiden erbij en zet je Slowcooker voor 8 uur op LOW. Ik zet mijn Slowcooker ook aan, wanneer ik niet thuis ben, dan kom ik thuis en ruikt het huis heerlijk naar eten en staat je eten dus al klaar voor je.
Wil je er meer over weten? Google eens wat rond, of stuur mij een berichtje via het contactformulier.
Pastasaus uit de slowcooker

Nodig:
3 teentjes knoflook
1 aubergine
1 courgette
1 winterwortel
500 ml gezeefde tomaten
4 blaadjes verse salie
2 tl suiker
peper en zout
100 ml kookroom (optioneel)
Bereiden:
Snijd alle groenten en knoflook in grove stukken en doe in de slowcooker.
voeg de gezeefde tomaten, de suiker en salie toe
Zet de slowcooker op ongeveer 5 uur op LOW (komt niet op een uurtje :))
Pureer de groenten tot een mooie gladde saus en voeg naar wens nog wat kookroom toe.
Breng op smaak met peper en zout.
zacht gegaarde KONIJNENBOUT

Nodig:
voor 2 personen
2 konijnenbouten
80 gram ontbijtspek in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, klein gesneden
1 ui, gesnipperd
1 blik (Mutti) kerstomaten
50 gram Kalamati olijven zonder pit
150 ml (goede) rode wijn
1 eetl donkere basterdsuiker
500 gram geschilde aardappelen
peper / zout
30 gram roomboter
1 glaasje warme melk
verse nootmuskaat
olijfolie
Bereiden:
Dep het vlees droog en bestrooi rijkelijk met zout en peper. Bak het vlees in een braadpan in olijfolie aan. Zorg voor een mooi bruin korstje en haal het vlees weer uit de pan.
Bak de ui en de knoflook en het spek en blus af met de wijn. Roer alle baksels even los uit de pan. Voeg dan de tomaten en de olijven toe en roer de suiker door de saus.
Leg het vlees weer terug in de pan en stoof voor 2- 2,5 uur op een zacht pitje.
Kook de aardappelen (met zout) en giet af. Voor een mooie fijne puree gebruik een pureeknijper, anders een stamper. Roer de warme melk erdoor en daarna de roomboter. Rasp wat verse nootmuskaat boven de puree en roer door.
Breng alles op smaak met peper en zout.
Natuurlijk kan je het ook in de Slowcooker bereiden. Volg de gewone bereidingswijze, maar slowcook voor 6 uur op LOW. Dik de saus aan het einde wat in met maizena.
(roer 1 eetl maizena met een 3 eetl koud water tot een papje, voeg dan pas toe aan de saus en laat even doorkoken)
DRAADJESVLEES met bloemkoolpuree

Nodig:
- 1 kilo runderriblappen
- 1 grote winterwortel
- 4 eetlepels appelstroop
- 2 steranijs
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- kopje rundvleesbouillion
- zout en peper
- 1 bloemkool
- kippenbouillion
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetl creme fraiche
Bereiden:
In een braadpan of in de Slowcooker te bereiden.
Snijd het rundvlees in stukken en bestrooi met peper en zout, bak even kort aan.
Als je de Slowcooker gebruikt, het vlees nu verplaatsten naar de slowcooker, de rest van de ingrediënten toevoegen en 8 uur op Low laten garen. Geen kopje bouillon toevoegen, dat wordt te vochtig.
Stoven in de pan: voeg de wortel toe en bak even mee, voeg dan de stroop, de kruiden en de bouillon toe. Stoof op zacht vuur tot het vlees helemaal zacht is voor 4-5 uur.
breng zo nodig op smaak met peper en zout.
Bloemkoolpuree:
Snijd de bloemkool in roosjes en doe in een pan met kippenbouillon. Voeg de teentjes knoflook toe en kook de bloemkool gaar. Haal de bloemkool en de knoflook uit de bouillon en pureer glad. Voeg dan de crème fraîche en peper en zout toe.
lamsschouder met vijgen en polenta

Nodig:
1 kg lamsschouder
Zout
Peper
250 gr wortels in blokjes
3 uien fijngesneden
3 stengels bleekselderij gesneden
Halve venkel in reepjes
500 gr gedroogde vijgen
1/2 bosje tijm
4 tenen knoflook
1/2 fles rode wijn
300 ml bouillon
Polenta
Bereiden:
Bestrooi het vlees ruim met peper en zout en bak kort aan en haal weer uit de pan.
Bak alle groenten met olie in de pan op hoog vuur. Leg het vlees weer in de pan en voeg de wijn en bouillon toe. Voeg de tijm en de vijgen toe en stoof 3-4 uur.
Maak de polenta zoals op de verpakking.
Lamscurry met koriander-Kokosrijst

Geïnspireerd door een recept uit BLAUW
nodig:
Voor de kruidenpasta:
6 cm gember
2 tl Laos
8 macadamia noten
2 el sambal ulek
2 tl gemalen koriander
2 tl gemalen komij
1 tl nootmuskaat
1 el kerrie massala
Olie
Verder:
2 uien
3 tenen knoflook
1 kg lamsschouder
2 kaneelstokjes
2 stengels citroengras
300 ml water
100 gr Santen
Bereiden:
Schil de gember en snijd klein. Rooster de noten. Maal alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een vijzel.
Fruit de uien en knoflook en voeg gesneden lamsvlees toe. Voeg de kruidenpasta toe en bak mee. Voeg het water en de kaneelstokjes en citroengras toe last ongeveer 2-3 uur sudderen. Voeg aan t einde de Santen toe.
Voor de rijst: kies verhouding van 1 kopje rijst op 1,5 kopje kokosmelk. Voeg water toe als dat nodig is. Laat de rijst in de kokosmelk zachtjes koken. Voeg als de rijst klaar is, gesneden koriander toe.
Kipstoofschotel-taart

Nodig:
400 gr kippendijen
2 winterwortels
300 ml slagroom
300 ml kippenbouillon
2 tl tijm
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook
2 eetl bloem
Peper en zout
1 blikje croissantdeeg
Bereiden:
Fruit de ui en knoflook. Voeg de kip toe. Voeg daarna wortels en tijm toe.
Bak alles op hoog vuur. Voeg de bloem toe, laat de bloem licht kleuren en voeg de bouillon toe. Zet t vuur uit. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper en zout.
Doe de kipstoof in een ovenschaal of taartvorm. Leg dakpansgewijs stukjes croissantdeeg op de stoof.
Bak nog 30 min op 180 graden.
pulled pork (voor de slowcooker)

Voor de Slowcooker
Nodig:
(Voor een pan vol😃)
4 uien
7 tenen knoflook
50 gram bruine basterdsuiker
2 tl chili
4 tl paprikapoeder
2 tl witte peper
5 tl zout
2 tl komijn
2 tl kaneel
Ongeveer 3 kilo schouderkarbonade zonder bot.
Voor de saus:
200 ml gezeefde tomaten
1 teentje knoflook
1 eetl sojasaus (zout)
2 eetl worcestersaus
1 eetl suiker
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
1 tl peper
1 tl zout
Bereiden:
Doe alle benodigdheden voor de saus in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 min pruttelen.
Leg het vlees en alle ingrediënten in de slowcooker, zet op 8 uur op LOW. Trek daarna het vlees uit elkaar, wanneer het erg vochtig is geworden, giet wat van het vocht af. Roer de saus erdoor. Smullen maar
Spaanse Paella

Nodig:
1 ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
100 gr gepelde tomaten
150 gram bevroren erwtjes
1 paprika
1 tl suiker
1 tl piment
zout / peper
15 gr saffraan
200 gr verse inktvisringen
100 gr chorizo
2 koppen bomba rijst (of risottorijst)
3 koppen visbouillon
250 ml witte wijn
12 verse scampi
1 citroen
ongeveer 16 gekookte schelpdieren, mosselen of gemarineerde inktvis.
Bereiden:
Fruit de ui met de knoflook en voeg de tomaten, suiker, zout en peper toe.
Bak de inktvisringen en chorizo mee. Voeg daarna de erwtjes en de paprika toe.
Voeg de rijst toe en blus af met de wijn.
Maak de bouillon warm en voeg de saffraan toe.
Voeg de bouillon toe en laat de rijst 18-20 min zachtjes koken.Voeg na 10 minuten de gamba's toe(leg deze gewoon bovenop, ze worden gaar van de stoom). Roer nu niet meer door, er moet een korstje op de bodem ontstaan (socarrat).
Als de rijst te droog wordt voeg je nog wat bouillon toe.
Na ongeveer 20 minuten zet het vuur uit en voeg de gekookte vis toe. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan.
Garneer met citroen.
Slowcooked spinazie-gehaktballetjes (voor de slowcooker)


Nodig:
1 winterwortel
1 teen knoflook
2 stengels bleekselderij
500 gr pasata
snuf zout / peper
1 eetl Italiaanse kruiden
1 eet bruine bastersuiker
500 gr HoH gehakt
200 gr uitgelekte spinazie
3 tl gehaktkruiden
1 eetl Ketjap Manis
Bereiden:
Snijd de wortel, bleekselderij en knoflook klein en doe in de Slowcooker. Voeg zout, peper, Italiaanse kruiden en suiker toe. Doe de pasata er bij en roer even door.
Meng het gehakt met de kruiden, spinazie en katjap. Maak er gehaltballetjes van en braad deze even kort op hoog vuur aan (ze zijn dan nog rauw van binnen)
Leg de gehaktballetjes in de saus en zet de Slowcooker op Low voor 5 uur.
Lekker met pasta of Couscous.