good food is good mood

Andijvie pesto

Nodig:
2 teentjes knoflook
40 gram pijnboompitten
rasp en sap van 1/2 citroen
100 gr Parmezaanse kaas
150 gram rauwe andijvie
8-10 eetl olijfolie
peper en zout
Bereiden:
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen.
Maal de Andijvie met de knoflook fijn in een keukenmachine.
Voeg de citroensap en rasp, de kaas en de pijnboompitjes toe. Maal ook fijn.
Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot een smeuïge pesto ontstaat.
voeg evt peper en zout toe.
Broccoli pesto

Nodig:
1 kleine broccoli
2 teentjes knoflook geperst
40 gram pijnboompitjes
100 gram Parmezaanse kaas
peper en zout
8-10 eetlepels olijfolie
Bereiden:
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen.
Maal de rauwe broccoli fijn in een keukenmachine.
Voeg de knoflook en de geraspte Parmezaanse kaas toe.
Maal mee fijn in de keukenmachine. Voeg dan olijfolie toe tot een smeuïge pesto ontstaat.
voeg evt nog peper en zout toe.
gezonde kwark-cake

Nodig:
80 gr amandelmeel
80 gr havermeel
3 eieren
500 gr magere kwark
25 gr blauwe bessen
25 gr rozijnen
1 tl bakpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
Bereiden:
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom (voeg als laatste de blauwe bessen toe).
Meng alles goed door elkaar en giet in een met bakpapier beklede cakevorm.
Bak in de oven op 200 graden voor 45 min.
Notenbrood

Nodig:
50 gr amandelmeel
50 gr zonnebloempitten
50 gr hazelnoten
50 gr sesamzaadjes
50 gr pistachenoten
50 gr amandelen /schaafjes
50 gr rozijnen
1 tl zout
3 eieren
2 el olijfolie
1 tl 5-spicekruiden
1 tl honing
1 tl kaneel
Bereiden:
Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar.
Giet het mengsel in een bakblik bekleed met bakpapier.
zet voor 40 min in de oven op 180 graden.
oosterse saucijzenbroodjes

Nodig:
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 tl fijngeraspte gember
400 gr (lams) saucijzen
50 gr havermout
50 gr rozijnen
handje vol gesneden verse munt
2 el zonnebloempitten
1 el gemalen komijn
1 tl kaneel
1 pak bladerdeeg koelvers
zout
tabasco (zo pittig als je zelf wil)
maanzaad
ei of water om te bestrijken
Bereiden:
Fruit de knoflook, ui en gember in een pan. Laat daarna even afkoelen.
Knijp de worst van de saucijzen uit het velletje en doe in een kom. Voeg alle ingrediënten toe, ook de afkoelde ui, knoflook en gember. en kneed goed door.
Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Gebruik eerst een helft. Leg in het midden een rol van het gehaktmensgel en rol het bladerdeeg er om heen.
Snijd de rol in stukjes en maak de zijkanten van de stukjes dicht (met een vork kan je mooie karteltjes maken).
Doe hetzelfde met de andere helft van de bladerdeeg.
Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat. Prik bovenin nog een keer met een vorkje wat gaatjes, zodat de lucht kan ontsnappen in de oven.
Bestrijk met water of wat ei en strooi maanzaad over de broodjes.
Bak voor 30 min op 200 graden.
Kippenragout

Nodig:
4 kippenbouten
4 kruidnagels
4 laurier
1 kippenbouillonblokje
50 gr roomboter
65 gr bloem
750 ml bouillon (van het koken vd kip)
150 ml kookroom
1 eetl Italiaanse kruiden
zout / peper
Bereiden:
Leg de kippenbouten in water met kruidnagel, laurier en een bouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat 45 min zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en laat de kip afkoelen in de bouillon.
Haal de afgekoelde kip uit de pan en zeef de bouillon. Warm de bouillon weer op.
Pluk alle stukjes kip vd kippenbouten en leg in een schaal.
Smelt de roomboter in een pan. Wanneer de boter bruin kleurt voeg de bloem toe. Roer goed door met een garde en laat dit ongeveer 5-10 min gaten. Voeg dan scheutje voor scheutje de warme bouillon toe (goed roeren met een garde).
Wanneer alle bouillon is opgenomen, kook nog even goed door, doe de room door de saus. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
Roer de kip door de saus! Serveer met rijst, brood of pasteitje.
Borrelbrood

Nodig:
1 rond (zuurdesem) brood
30-40 gr roomboter
Verse peterselie
2 tenen knoflook
Zout
Bereiden:
Snijd het brood eerst in de lengte in lange repen (snijden tot 3/4 vh brood). Snijd daarnaa in de breedte. Zo ontstaan vierkantjes.
Stop tussen het brood stukjes mozzarella.
Smelt de roomboter met de fijngesneden knoflook in een pan. Giet de knoflook boter over het brood. Stop verse peterselie tussen het brood.
Pak het brood in aluminiumfolie en leg voor 15 min op 180 graden in de oven. Haal de folie er af en leg nog 10 min in de oven tot alles gesmolten is en lekker krokant.
Brabants worstenbroodje

Nodig:
Voor 10 stuks
220 gr bloem
1/2 tl suiker
1 zakje gist
100 ml volle melk
40 gr roomboter
1 tl zout
400 gr gehakt half-om-half
1 el paneermeel
2 eieren
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl peper
Bereiden:
Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed door. Voeg boter in stukjes en zout toe. Kneed weer door (als t te droog is voeg je nog wat melk toe)
Verdeel t deeg in 10 porties. Maak balletjes en laat 30 min rijzen.
Meng het gehakt met de ingrediënten en rol 10 worstjes.
Rol de deegballetjes uit, leg een worstje erin en vouw (eerst de binnenkant) dicht.
Leg de broodjes met de naad naar beneden en laat 1 uur rijzen
Bestrijk met ei en bak af op 230 graden voor 12 min.
Camembert uit de oven

Nodig:
1 Camembert in een doosje
Olijfolie
Pijnboompitten
1 teentje knoflook
1 el rozemarijn
Bereiden:
Verwijder de folie van de Camembert en leg de Camembert terug in het bakje. Zet het bakje in de deksel (voor extra stevigheid).
Snijd een kruis in de kaas en zet voor 10 min in de oven van 200 graden.
Rooster de pijnboompitten, knoflook en rozemarijn in een pan.
Verdeel over de Camembert en smulllllen maar.
Lekker met (soep)stengels, stokbrood of toastjes.
breekbrood

Nodig:
250 gr bloem
150 ml water
10 gr (zachte) boter
1 tl suiker
4 gr gist
5 gr zout
Bereiden;
Meng alle ingrediënten en kneed voor 10 min.
Laat 1 uur rijzen.
Maak balletjes en leg op een bakplaat met bakpapier.
Weer 1 uur rijzen.
Bestrijk met water en evt met zaden en/of noten.
Bak voor 20-25 min op 220 graden
saucijzenbrood

Nodig:
1 rol vers bladerdeeg
400 gr saucijzenvlees
2 tl venkelzaad
1 ui fijn gesneden
2 teentjes knoflook
250 gr champignons gesneden
1 bosje dille fijn gesneden
1 losgeklopt ei
Peper en zout
Bereiden:
Bak het venkelzaad. Voeg ui, knoflook en champignons toe. Bak mooi bruin en schep in een schaal. Voeg de dille en vlees toe en breng op smaak met peper en zout.
Rol de bladerdeeg uit, leg het vleesmengs in de lengte in t midden. Snijd het deeg aan beide kanten in reepjes en klap de reepjes om en om over de vulling. Bestrijk met ei.
30 min bakken op 200 graden.
brioche met fluweelzacht roerei en zalmbuik

Nodig:
1 brioche brood
Zalmbuik voor 4 pers
4 eieren
Bieslook
20 gr roomboter
1 el crémefraîche
Bereiden:
Rooster het brood in een grillpan of oven.
Zet een steelpan op het vuur, breek de eieren boven de pan, voeg meteen de boter toe.
Laat de eieren stollen en haal dan van het vuur. Roer de crémefraîche erdoorheen. Breng op smaak met peper, zout en bieslook.
Doe het roerei op het brood en leg daar boven op de zalmbuikjes.
RÖSTI met paling

Nodig:
Ongeveer 5 kruimige aardappelen
20 gram gesmolten roomboter
2el bloem
Peper, zout
200 ml crèmefraîche
Alfalfa
1 sjalot gesnipperd
1 appel in reepjes
Radijsjes in plakjes
Gerookte paling
Bereiden:
Schil en rasp de aardappelen. Meng met bloem, boter, peper en zout. Maak platte hoopjes in de pan en bak krokant.
Meng de crèmefraîche met de sjalot, peper en zout.
Plaats de rösti op een bord, schep een lepel crèmefraîche er op, leg de paling erbij. Maak af met alfalfa, radijs en appel
Pompoenbrood

Nodig:
400 gr blokjes pompoen
250 gr tarwebloem
200 gr volkorenbloem
2 tl five spice kruiden
1 tl bakpoeder
flinke mespunt zoet
125 gr honing
150 gr yoghurt
2 eieren
65 gr zonnebloemolie
pitten en zaden naar keuze
Bereiden:
Kook de pompoen in 15 min gaar in zout water. Maak er daarna met de staafmixer een gladde puree van.
Meng de bloem, meel, kruiden, bakpoeder en zout.
Voeg dan de eieren, puree, honing, yoghurt en olie toe en mix tot een glad mengsel.
Doe het deeg in een springvorm, bekleed met bakpapier en bak af op 180 graden voor 50 min.