good food is good mood


Andijvie pesto 

Nodig:

2 teentjes knoflook

40 gram pijnboompitten

rasp en sap van 1/2 citroen 

100 gr Parmezaanse kaas

150 gram rauwe andijvie

8-10 eetl olijfolie

peper en zout

Bereiden:

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen.

Maal de Andijvie met de knoflook fijn in een keukenmachine.

Voeg de citroensap en rasp, de kaas en de pijnboompitjes toe. Maal ook fijn.

Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot een smeuïge pesto ontstaat.

voeg evt peper en zout toe.


Broccoli pesto 

Nodig:

1 kleine broccoli

2 teentjes knoflook geperst

40 gram pijnboompitjes

100 gram Parmezaanse kaas

peper en zout

8-10 eetlepels olijfolie 

Bereiden:

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat afkoelen.

Maal de rauwe broccoli fijn in een keukenmachine.

Voeg de knoflook en de geraspte Parmezaanse kaas toe.

Maal mee fijn in de keukenmachine. Voeg dan olijfolie toe tot een smeuïge pesto ontstaat.

voeg evt nog peper en zout toe.

 


gezonde kwark-cake 

Nodig:

80 gr amandelmeel

80 gr havermeel

3 eieren

500 gr magere kwark

25 gr blauwe bessen

25 gr rozijnen

1 tl bakpoeder

1 tl gemberpoeder

 1 tl kaneel

Bereiden:

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom (voeg als laatste de blauwe bessen toe).

Meng alles goed door elkaar en giet in een met bakpapier beklede cakevorm.

Bak in de oven op 200 graden voor 45 min.


Notenbrood 

Nodig:

50 gr amandelmeel

50 gr zonnebloempitten

50 gr hazelnoten

50 gr sesamzaadjes

50 gr pistachenoten

50 gr amandelen /schaafjes

50 gr rozijnen

1 tl zout

3 eieren

2 el olijfolie

1 tl 5-spicekruiden

1 tl honing

1 tl kaneel

 

Bereiden:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar.

Giet het mengsel in een bakblik bekleed met bakpapier.

zet  voor 40 min in de oven op 180 graden.


oosterse saucijzenbroodjes

Nodig:

1 ui gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 tl fijngeraspte gember

400 gr (lams) saucijzen

50 gr havermout

50 gr rozijnen

handje vol gesneden verse munt

2 el zonnebloempitten

1 el gemalen komijn

1 tl kaneel

1 pak bladerdeeg koelvers

zout

tabasco (zo pittig als je zelf wil)

maanzaad

ei of water om te bestrijken

 

Bereiden:

Fruit de knoflook, ui en gember in een pan. Laat daarna even afkoelen.

Knijp de worst van de saucijzen uit het velletje en doe in een kom. Voeg alle ingrediënten toe, ook de afkoelde ui, knoflook en gember. en kneed goed door.

Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Gebruik eerst een helft. Leg in het midden een rol van het gehaktmensgel en rol het bladerdeeg er om heen.

Snijd de rol in stukjes en maak de zijkanten van de stukjes dicht (met een vork kan je mooie karteltjes maken).

Doe hetzelfde met de andere helft van de bladerdeeg.

Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat. Prik bovenin nog een keer met een vorkje wat gaatjes, zodat de lucht kan ontsnappen in de oven.

Bestrijk met water of wat ei en strooi maanzaad over de broodjes.

Bak voor 30 min op 200 graden.


Kippenragout

Nodig:

4 kippenbouten

4 kruidnagels 

4 laurier

1 kippenbouillonblokje

50 gr roomboter 

65 gr bloem

750 ml bouillon (van het koken vd kip)

150 ml kookroom

1 eetl Italiaanse kruiden

zout / peper

Bereiden:

Leg de kippenbouten in water met kruidnagel, laurier en een bouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat 45 min zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en laat de kip afkoelen in de bouillon.

Haal de afgekoelde kip uit de pan en zeef de bouillon. Warm de bouillon weer op.

Pluk alle stukjes kip vd kippenbouten en leg in een schaal.

Smelt  de roomboter in een pan. Wanneer de boter bruin kleurt voeg de bloem toe. Roer goed door met een garde en laat dit ongeveer 5-10 min gaten. Voeg dan scheutje voor scheutje de warme bouillon toe (goed roeren met een garde).

Wanneer alle bouillon is opgenomen, kook nog even goed door, doe de room door de saus. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Roer de kip door de saus! Serveer met rijst, brood of pasteitje. 

 


Borrelbrood 

Nodig:

1 rond (zuurdesem) brood

30-40 gr roomboter 

Verse peterselie 

2 tenen knoflook 

Zout

Bereiden:

Snijd het brood eerst in de lengte in lange repen (snijden tot 3/4 vh brood). Snijd daarnaa in de breedte. Zo ontstaan vierkantjes.

Stop tussen het brood stukjes mozzarella.

Smelt de roomboter met de fijngesneden knoflook in een pan. Giet de knoflook boter over het brood. Stop verse peterselie tussen het brood.

Pak het brood in aluminiumfolie en leg voor 15 min op 180 graden in de oven. Haal de folie er af en leg nog 10 min in de oven tot alles gesmolten is en lekker krokant.


Brabants worstenbroodje

Nodig:

Voor 10 stuks

220 gr bloem 

1/2 tl suiker

1 zakje gist

100 ml volle melk

40 gr roomboter 

1 tl zout

400 gr gehakt half-om-half

1 el paneermeel 

2 eieren

1/2 tl nootmuskaat 

1/2 tl peper

Bereiden:

Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed door. Voeg boter in stukjes en zout toe. Kneed weer door (als t te droog is voeg je nog wat melk toe)

Verdeel t deeg in 10 porties. Maak balletjes en laat 30 min rijzen.

Meng het gehakt met de ingrediënten en rol 10 worstjes.

Rol de deegballetjes uit, leg een worstje erin en vouw (eerst de binnenkant) dicht.

Leg de broodjes met de naad naar beneden en laat 1 uur rijzen

Bestrijk met ei en bak af op 230 graden voor 12 min.


Camembert uit de oven

Nodig:
1 Camembert in een doosje
Olijfolie
Pijnboompitten 
1 teentje knoflook
1 el rozemarijn 

Bereiden:
Verwijder de folie van de Camembert en leg de Camembert terug in het bakje. Zet het bakje in de deksel (voor extra stevigheid).
Snijd een kruis in de kaas en zet voor 10 min in de oven van 200 graden.

Rooster de pijnboompitten, knoflook en rozemarijn in een pan.

Verdeel over de Camembert en smulllllen maar.
Lekker met (soep)stengels, stokbrood of toastjes. 


breekbrood 

Nodig:

250 gr bloem

150 ml water

10 gr (zachte) boter

1 tl suiker

4 gr gist

5 gr zout

Bereiden;

Meng alle ingrediënten en kneed voor 10 min.

Laat 1 uur rijzen.

Maak balletjes en leg op een bakplaat met bakpapier.

Weer 1 uur rijzen.

Bestrijk met water en evt met zaden en/of noten.

Bak voor 20-25 min op 220 graden 


saucijzenbrood 

Nodig:

1 rol vers bladerdeeg 

400 gr saucijzenvlees

2 tl venkelzaad

1 ui fijn gesneden 

2 teentjes knoflook 

250 gr champignons gesneden 

1 bosje dille fijn gesneden 

1 losgeklopt ei

Peper en zout

Bereiden:

Bak het venkelzaad. Voeg ui, knoflook en champignons toe. Bak mooi bruin en schep in een schaal. Voeg de dille en vlees toe en breng op smaak met peper en zout.

Rol de bladerdeeg uit, leg het vleesmengs in de lengte in t midden. Snijd het deeg aan beide kanten in reepjes en klap de reepjes om en om over de vulling. Bestrijk met ei.

30 min bakken op 200 graden. 


brioche met fluweelzacht roerei en zalmbuik

Nodig:

1 brioche brood

Zalmbuik voor 4 pers

4 eieren

Bieslook

20 gr roomboter 

1 el crémefraîche

Bereiden:

Rooster het brood in een grillpan of oven.

Zet een steelpan op het vuur, breek de eieren boven de pan, voeg meteen de boter toe.

Laat de eieren stollen en haal dan van het vuur. Roer de crémefraîche erdoorheen. Breng op smaak met peper, zout en bieslook.

 

Doe het roerei op het brood en leg daar boven op de zalmbuikjes.

 

 

 


RÖSTI met paling 

Nodig:

Ongeveer 5 kruimige aardappelen 

20 gram gesmolten roomboter 

2el bloem

Peper, zout

200 ml crèmefraîche

Alfalfa

1 sjalot gesnipperd 

1 appel in reepjes

Radijsjes in plakjes

Gerookte paling

Bereiden:

Schil en rasp de aardappelen. Meng met bloem, boter, peper en zout. Maak platte hoopjes in de pan en bak krokant.

Meng de crèmefraîche met de sjalot, peper en zout.

Plaats de rösti op een bord, schep een lepel crèmefraîche er op, leg de paling erbij. Maak af met alfalfa, radijs en appel


Pompoenbrood

Nodig:

400 gr blokjes pompoen

250 gr tarwebloem

200 gr volkorenbloem

2 tl five spice kruiden

1 tl bakpoeder

flinke mespunt zoet

125 gr honing

150 gr yoghurt

2 eieren

65 gr zonnebloemolie

pitten en zaden naar keuze

Bereiden:

Kook de pompoen in 15 min gaar in zout water. Maak er daarna met de staafmixer een gladde puree van.

Meng de bloem, meel, kruiden, bakpoeder en zout.

Voeg dan de eieren, puree, honing, yoghurt en olie toe en mix tot een glad mengsel.

Doe het deeg in een springvorm, bekleed met bakpapier en bak af op 180 graden voor 50 min.