Kidsproof

Gepubliceerd op 10 mei 2020 om 16:00

Gezellig aan tafel met kinderen….. Kan dat???

Ik heb dus echt de leukste baan van de wereld. Ik mag mijn vak als pedagoog uitoefenen als pedagogisch coach op 5  kinderdagverblijven. Daarnaast ben ik ook de kok op een van die kinderdagverblijven en zorg ik elke week voor gezonde, gevarieerde en kind-vriendelijke warme maaltijden voor de kinderen die mee eten.

Voor mij is deze combinatie van twee banen eigenlijk heel logisch, want veel van ons zullen ervaren dat het soms best lastig is om het gezellig te houden aan tafel. Het is dus regelmatig heel fijn om een ‘pedagogisch trucje’ uit je mouw te kunnen schudden tijdens het eten.

En zoals vaak bij opvoeden, zijn het vaak de kleine, handige tips, die het allemaal wat makkelijker maken.

En omdat opvoeden toch al zo’n klus kan zijn, is het soms heel handig om een beetje geholpen te worden door wat tips.

Vandaag deel ik met jullie mijn top 5 tips om het leven aan tafel wat makkelijker te maken en deel uiteraard een bijpassend kindvriendelijk recept. 

Wanneer er een ontspannen sfeer is aan tafel, zijn kinderen het meest geneigd om gezellig mee te eten. Laat sommige regels gewoon eens los en kijk wat er gebeurt.

Maak van het toetje bijvoorbeeld geen straf of beloning, het toetje is gewoon onderdeel van de maaltijd en eten zelf is ook geen straf of beloning. Dus heeft je kind (bijna) niets gegeten. Geef dan gewoon een toetje zoals je gewend bent. Hoe minder strijd aan tafel; hoe fijner voor jezelf en je kind.

Vergeet ook niet dat kinderen 10 keer iets moeten proeven voordat ze gewend zijn aan een smaak, dus geef vooral niet op. Blijf dezelfde groenten gewoon keer op keer aanbieden, de kans is groot dat er een moment komt dat je kind die broccoli toch gewoon op eet.

Tips:

  1. Probeer op tijd te eten. Als kinderen nog niet moe zijn, is de kans groter dat ze goed zullen mee eten.
  2. Schep altijd kleine porties op. Het kind kan dan trots zijn als zijn bordje leeg is. Nog een keer opscheppen kan altijd nog.
  3. Strooi met complimentjes aan tafel, (geef bijvoorbeeld een High-Five voor elke goede hap, of voor het maken van een eigen hapje, of….. etc) het bevorderd de gezellige sfeer en je kind is geneigd nog een keer iets te doen waar hij een compliment voor krijgt.
  4. Probeer niet boos te worden of een strijd te voeren om eten. Deze strijd zul je niet winnen. Je kan je kind namelijk nooit dwingen om te eten.
  5. Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij wil dat je kind bepaalde regels volgt, volg deze dan zelf ook op. Laat zien dat eten ook een gezellig samenzijn is, dus (probeer) zelf een ontspannen houding te hebben aan tafel.

Als laatste, maak het jezelf niet te moeilijk. Lekker en gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Op deze pagina vind je inspiratie: Kidsproof


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.